Z okazji światowego dnia czosnku, dzielimy się z wami naszymi ulubionymi, czosnkowymi przepisami z darmowej bazy przepisów Kuchni COBBO:
1. Pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki:
- czosnek niedźwiedzi: 100g,
- orzech włoski: 40g, uprażony na patelni,
- ząbek czosnku: 2 szt.,
- oliwa z oliwek extra virgin: 50ml,
- parmezan: 5 łyżek, starty,
- sól, pieprz: szczypta
Składniki:
- czosnek niedźwiedzi: 100g,
- orzech włoski: 40g, uprażony na patelni,
- ząbek czosnku: 2 szt.,
- oliwa z oliwek extra virgin: 50ml,
- parmezan: 5 łyżek, starty,
- sól, pieprz: szczypta
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki.
Krok 2. Program - czas: 25 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 3. Gotowe, można kosztować pyszne i zdrowe pesto.
Krok 2. Program - czas: 25 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 3. Gotowe, można kosztować pyszne i zdrowe pesto.
2. Zupa krem czosnkowo-serowa
Składniki:
- ser parmezan: 40g, pokrojony w kostkę,
- cebula: 50g, przekrojona na pół,
- czosnek: ok.10 ząbków,
- masło: 30g,
- woda: 750ml,
- ziemniaki: 250g, pokrojone w kostkę,
- kostka bulionu warzywnego: 2 szt.
- pieprz: szczypta,
- sól: 1/2 łyżeczki,
- serek kremowy: 40g,
- koperek: do dekoracji
Składniki:
- ser parmezan: 40g, pokrojony w kostkę,
- cebula: 50g, przekrojona na pół,
- czosnek: ok.10 ząbków,
- masło: 30g,
- woda: 750ml,
- ziemniaki: 250g, pokrojone w kostkę,
- kostka bulionu warzywnego: 2 szt.
- pieprz: szczypta,
- sól: 1/2 łyżeczki,
- serek kremowy: 40g,
- koperek: do dekoracji
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego wkładamy parmezan.
Krok 2. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 10.
Krok 3. Przekładamy ser do innego naczynia.
Krok 4. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę przekrojoną na pół, czosnek i masło.
Krok 5. Program - czas: 7 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 6. Składniki zgarniamy łopatką na dno naczynia miksującego.
Krok 7. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 90°C, obroty: 1.
Krok 8. Dodajemy wodę, ziemniaki pokrojone w kostkę, kostki bulonu drobiowego, pieprz i sól.
Krok 9. Program - czas: 20 minut, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 10. Dodajemy serek kremowy.
Krok 11. Podczas mieszania stopniowo zwiększamy obroty.
Krok 12. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 0°C, obroty: 4.
Krok 13. Gotowe, zupę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z posypanym, posiekanym koperkiem. Smacznego!
Krok 2. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 10.
Krok 3. Przekładamy ser do innego naczynia.
Krok 4. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę przekrojoną na pół, czosnek i masło.
Krok 5. Program - czas: 7 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 6. Składniki zgarniamy łopatką na dno naczynia miksującego.
Krok 7. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 90°C, obroty: 1.
Krok 8. Dodajemy wodę, ziemniaki pokrojone w kostkę, kostki bulonu drobiowego, pieprz i sól.
Krok 9. Program - czas: 20 minut, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 10. Dodajemy serek kremowy.
Krok 11. Podczas mieszania stopniowo zwiększamy obroty.
Krok 12. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 0°C, obroty: 4.
Krok 13. Gotowe, zupę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z posypanym, posiekanym koperkiem. Smacznego!
3. Chlebek odrywany z masłem czosnkowym
Składniki (4 porcje):
-mąka pszenna: 500g
Składniki (4 porcje):
-mąka pszenna: 500g
-woda: 170ml,
-mleko: 130ml,
-świeże drożdże: 25g,
-cukier, sól: 1 łyżeczka,
-masło: 50g, miękkie,
-suszone zioła, ulubione: 2 łyżeczki,
-masło czosnkowe: 90g, miękkie
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego wkładamy mąkę pszenną, wodę, mleko, świeże drożdże, cukier, sól, miękkie masło, suszone zioła.
Krok 2. Program - czas: 2 minuty, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.
Krok 3. Zostawiamy ciasto w naczyniu na 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 4. Rozwałkowujemy ciasto, smarujemy je masłem czosnkowym i kroimy na kwadraty 5x5.
Krok 5. Kwadraty układamy na sobie, przekładamy ciasto do formy, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 6. Chlebek pieczemy w temperaturze 200°C przez 25 minut. Smacznego!
-mleko: 130ml,
-świeże drożdże: 25g,
-cukier, sól: 1 łyżeczka,
-masło: 50g, miękkie,
-suszone zioła, ulubione: 2 łyżeczki,
-masło czosnkowe: 90g, miękkie
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego wkładamy mąkę pszenną, wodę, mleko, świeże drożdże, cukier, sól, miękkie masło, suszone zioła.
Krok 2. Program - czas: 2 minuty, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.
Krok 3. Zostawiamy ciasto w naczyniu na 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 4. Rozwałkowujemy ciasto, smarujemy je masłem czosnkowym i kroimy na kwadraty 5x5.
Krok 5. Kwadraty układamy na sobie, przekładamy ciasto do formy, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 6. Chlebek pieczemy w temperaturze 200°C przez 25 minut. Smacznego!