Tajska zupa Tom Yum z krewetkami
Czas wykonania: 18 minut

Składniki (4 porcje):

- 300ml bulionu drobiowego
- 250ml mleczka kokosowego
- 200g krewetek obranych z pancerzyków
- 80g pasty chili do Tom Yum
- 60g cebuli przekrojonej na pół
- 30g cukru palmowego
- 5 szt. liści limonki kaffir
- 2 pomidory pokrojone na mniejsze kawałki
- 2 papryczki chili
- 20ml sok z limonki
- 15g oleju palmowego
- 15g korzenia galangalu
- 1szt. łodygi trawy cytrynowej pokrojonej na plasterki
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- ząbek czosnku

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 72,18kcal
- węglowodany: 2,91g
- białko: 4,98g
- tłuszcze: 4,52g

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wkładamy cebulę, czosnek, korzeń galangalu i chili. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 10. Łopatką zbieramy zawartość ze ścianek misy na dno urządzenia. Dodajemy olej palmowy i łodygę trawy cytrynowej. Program - czas: 2 minuty, temperatura: 90°C, obroty: 2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Program - czas: 10 minut, temperatura: 100°C, obroty: -1. Podajemy z makaronem ryżowym i posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego!

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo Thermo Plus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.