
Truskawkowe drożdżówki z kruszonką
Czas wykonania: 3,5 minuty.
Składniki:
Kruszonka:
-mąka pszenna: 50g,
-masło: 50g, pokrojone na kawałki,
-cukier: 50g,
Ciasto:
-mleko: 250g,
-cukier: 100g,
-świeże drożdże: 35g,
-jajka: 2 szt.
-mąka pszenna: 520g,
-masło: 80g, pokrojone na kawałki,
-cukier waniliowy: 2 łyżeczki,
-sól: szczypta,
Nadzienie:
-świeże truskawki: 350g.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 282kcal
Węglowodany: 48,4g
Białko: 6,5g
Tłuszcze: 6,4g
Wykonanie:
Krok 1. Kruszonka: Do naczynia miksującego dodać: -mąkę pszenną: 50g, -cukier: 50g, -masło: 50g, pokrojone na kawałki.
Krok 2. Program - czas: 15s, temperatura: 0℃, obroty: 5.5.
Krok 3. Kruszonkę przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki.
Krok 4. Ciasto: Do naczynia miksującego wlać: -mleko: 250g, dodać: -świeże drożdże: 35g, -cukier: 100g.
Krok 5. Program - czas: 3min, temperatura: 37℃, obroty: 1.5.
Krok 6. Oddzielić żółtka od białek.
Krok 7. Do naczynia miksującego dodać: -mąkę pszennę: 520g, -masło: 80g, pokrojone na kawałki, -cukier waniliowy: 2 łyżeczki, -sól: szczyptę, -żółtka: 2 szt..
Krok 8. Natłuścić miskę olejem i pzełożyć do niej ciasto, Pozostawić na ok. godzinę w ciepłym miejscu.
Krok 9. Po upływie czasu wyjąć ciasto i podzielić na 16 równych części.
Krok 10. Każdą część uformować w kulę i odłożyć do wyrościęcia.
Krok 11. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Krok 12. Z wyrośniętych kul uformować drożdżówki na każdej zrobić wgłębienie, do którego ułożyć truskawki, Brzeg drożdżówek posmarować białkiem jajka a truskawki posypać kruszonką.
Krok 13. Piec przez ok. 16 min w 190 stopniach.
Krok 14. Podawać ostudzone. Smacznego.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.