Uszka wigilijne
Czas wykonania: 40 minut i 40 sekund
Składniki:
FARSZ
- 1000ml wody
- 200g grzybów
- 1 duża cebula
- 80g bułki tartej
- 2 łyżki masła
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
CIASTO
- 600g mąki pszennej
- 6 jajek
- 3 duże łyżki oliwy z oliwek
Wartość odżywcza w 100g:
- kalorie: 240kcal
- węglowodany: 33,80g
- białko: 9,34g
- tłuszcze: 7,23g
Wykonanie:
Krok 1. Farsz: do naczynia miksującego dodajemy grzyby.
Krok 2. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 3. Dodajemy wodę.
Krok 4. Program - czas: 30 minut, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 5. Przekładamy grzyby na sitko i odciskamy tak, aby pozbyć się jak największej ilosci wody.
Krok 6. Do czystego naczynia miksującego dodajemy cebulę.
Krok 7. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.
Krok 8. Zgarniamy cebulę łopatką na dno naczynia i dodajemy masło.
Krok 9. Program - czas: 4 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 10. Dodajemy odciśnięte grzyby, bułkę tartą, pieprz i sól.
Krok 11. Program - czas: 1 minuta i 50 sekund, temperatura: 100°C, obroty: 2.
Krok 12. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 13. Farsz gotowy.
Krok 14. Ciasto: do naczynia miksujacego dodajemy mąkę, jajka i oliwę z oliwek.
Krok 15. Program - czas: 4 minuty, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.
Krok 16. Wyjmujemy ciasto z naczynia, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Wyjmujemy ciasto, wałkujemy i wycinamy małe koła. Dodajemy łyżeczkę farszu, zlepiamy jak pierogi i łączymy brzegi.
Krok 17. Uszka gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z barszczem. Smacznego!
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 40 minut i 40 sekund
Składniki:
FARSZ
- 1000ml wody
- 200g grzybów
- 1 duża cebula
- 80g bułki tartej
- 2 łyżki masła
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
CIASTO
- 600g mąki pszennej
- 6 jajek
- 3 duże łyżki oliwy z oliwek
Wartość odżywcza w 100g:
- kalorie: 240kcal
- węglowodany: 33,80g
- białko: 9,34g
- tłuszcze: 7,23g
Wykonanie:
Krok 1. Farsz: do naczynia miksującego dodajemy grzyby.
Krok 2. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 3. Dodajemy wodę.
Krok 4. Program - czas: 30 minut, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 5. Przekładamy grzyby na sitko i odciskamy tak, aby pozbyć się jak największej ilosci wody.
Krok 6. Do czystego naczynia miksującego dodajemy cebulę.
Krok 7. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.
Krok 8. Zgarniamy cebulę łopatką na dno naczynia i dodajemy masło.
Krok 9. Program - czas: 4 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 10. Dodajemy odciśnięte grzyby, bułkę tartą, pieprz i sól.
Krok 11. Program - czas: 1 minuta i 50 sekund, temperatura: 100°C, obroty: 2.
Krok 12. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 13. Farsz gotowy.
Krok 14. Ciasto: do naczynia miksujacego dodajemy mąkę, jajka i oliwę z oliwek.
Krok 15. Program - czas: 4 minuty, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.
Krok 16. Wyjmujemy ciasto z naczynia, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Wyjmujemy ciasto, wałkujemy i wycinamy małe koła. Dodajemy łyżeczkę farszu, zlepiamy jak pierogi i łączymy brzegi.
Krok 17. Uszka gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z barszczem. Smacznego!
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.