Włoska kremowa zupa z białą fasolą i selerem naciowym (przepis bezglutenowy)
Czas wykonania: 21 minut

Składniki:

- 600g fasoli białej z puszki
- 300ml bulionu drobiowego
- 250ml wody
- 120g łodygi selera naciowego
- 1 cebula (ok. 120g)
- 100g parmezanu
- 50g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- szczypta suszonego tymianku

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 88kcal
- węglowodany: 9,71g
- białko: 5,72g
- tłuszcze: 3,16g


Wykonanie:

Do naczynia miksującego wrzucamy czosnek oraz podzieloną na ćwiartki cebulę. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7. Dodajemy podzieloną na mniejsze kawałki łodygę selera naciowego. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4. Dolewamy olej roślinny - program - czas: 45 sekund, temperatura: 80°C, obroty: -1. Następnie dodajemy białą fasolę z puszki, bulion drobiowy, mielony czarny pieprz, suszony tymianek oraz wodę. Program - czas: 15 minut, temperatura: 80°C, obroty: -1. Teraz łyżką cedzakową wyjmujemy z zupy część warzyw i fasoli, a następnie odstawiamy je na później. Do naczynia miksującego dodajemy świeży szpinak oraz sok z cytryny. Program - czas: 4 minuty, temperatura: 80°C, obroty: -1. Zakładamy miarkę i uruchamiamy urządzenie w programie - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7. Dodajemy odłożone warzywa i fasolę. Na koniec posyujemy zupę startym parmezanem, smacznego!


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo Thermo Plus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.