Jak pokazują badania wciąż jemy za mało warzyw i owoców, ale nie oznacza to, że musimy je spożywać tylko w surowej formie, ale również może to być np. w postaci soków. Świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców są doskonałym źródłem witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
POWODY, DLA KTÓRYCH WARTO PRZYGOTOWYWAĆ I PIĆ ŚWIEŻO WYCISKANE SOKI:
- Soki ułatwiają przyswajanie składników odżywczych, które są zawarte surowych warzywach. Jest to niezwykle ważne, szczególnie dla osób, które przez wiele lat wypracowały w sobie złe nawyki żywieniowe i w konsekwencji cierpią na zaburzenia trawienia.
- Warzywa zawierają błonnik nierozpuszczalny, który po rozłożeniu przez nasze bakterie, wzmacnia jelita. W związku z tym warzywa korzystnie wpływają na nasz przewód pokarmowy, pomagają one błonom śluzowym stale się regenerować.
- Soki ułatwiają spożycie wymaganej dziennej dawki warzyw i owoców, bowiem niewielu z nas jest w stanie spożyć zalecaną porcję. Wypijając szklankę soku dostarczamy naszemu organizmowi wiele składników odżywczych z kilku warzyw na raz.
- Soki pozwalają odkrywać nowe smaki. Wielu z nas na co dzień spożywa te same produkty, co przyczynia się do przesytu. Soki pozwalają urozmaicić naszą dietę, można eksperymentować i próbować nowych smaków.
- Świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców pozwalają zachować nam zdrowy wygląd, ponieważ zawierają bardzo wysokie stężenie wartości odżywczych i składników energetycznych.
KILKA PRAKTYCZNYCH PORAD
- Soki pijemy 20-30 minut przed posiłkiem małymi łykami, mieszając w ustach ze śliną.
- Sok spożywamy tego samego dnia, przechowujemy w szklanym naczyniu w lodówce.
- Dzieci poniżej 13-tego roku życia nie powinny pić więcej niż 150ml soku poza tym należy sok rozcieńczyć wodą.
- Maksymalna ilość soków dla początkujących to 3 szklanki (230ml) dziennie (z czasem można dojść do 6 szklanek).
- Jeśli chorujesz na jakieś choroby przewlekłe warto skonsultować się z lekarzem i posłuchać jego rad.
- Gdy pijesz samodzielnie wyciśnięte soki, ważne jest, abyś obserwował swój organizm.
- Cukrzykom zaleca się picie soków warzywnych.
- Nie łączymy ogórka z pomidorem, papryką, cebulą, cykorią, pietruszką i sałatą.
- Sok z buraka pijemy nie więcej niż 2 razy w tygodniu po ok. 40 minutach po przygotowaniu.
- Zacznij od wyciskania soków z warzyw i owoców, które lubisz, dzięki temu ich smak będzie Ci odpowiadał i łatwo się nie zniechęcisz.
Owoce i warzywa dla potrzeb osób chorych na cukrzycę zostały podzielone na grupy w zależności od zawartości węglowodanów:
GRUPA 1: Owoce o zawartości 2-5% węglowodanów: arbuzy, cytryny, grejpfruty, melony, poziomki, truskawki, żurawina. Warzywa: brokuły, cykoria, kalafior, ogórek, pomidor, rzodkiewka, rabarbar, sałata, szczypiorek, szpinak, szparagi.
GRUPA 2: Owoce o zawartości 5-10% węglowodanów: jabłka, pomarańcze, dynia, agrest, ananasy, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jeżyny, maliny, mandarynki, morele, porzeczki, wiśnie. Warzywa: brukiew, brukselka, buraki, cebula, jarmuż, fasolka szparagowa, kalarepa, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew, papryka, natka pietruszki, por, rzep, szczaw.
GRUPA 3: Owoce o zawartości 10-25% węglowodanów: banany, czarne porzeczki, śliwki, renklody, winogrona. Warzywa: bób, czosnek, groszek zielony, koperek zielony, korzeń pietruszki, seler.
GRUPA 4: Warzywa o zawartości do 75% węglowodanów: groch, fasola, soja, soczewica, kukurydza.
Osoby chore na cukrzyce mogą jeść w zasadzie bez ograniczeń produkty z Grupy 1 i Grupy 2. Pozostałe stanowią zbyt duże obciążenie trzustki i powinno się ich unikać. Warto również pamiętać, że grejpfrut może interferować z wieloma lekami, więc należy go spożywać w ograniczonych ilościach.
ZIELONE SOKI DLA ZDROWIA
Zielona warzywa dostarczają mnóstwo składników odżywczych i mikroelementów. Magicznym elementem jest tu zielony barwnik – chlorofil. Warzywa w kolorze trawy zawierają także enzymy – żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, prowitaminę A, witaminy z grupy B, C, E i K.
Chlorofil ma ogromne możliwości:
- działa przeciwzapalnie – leczy ból gardła, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka, jelit, pomaga w leczeniu stanów zapalnych skóry i stawów, jest pomocny przy walce z żylakami,
- właściwości oczyszczające – usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia toksyny, neutralizuje metale ciężki, pomaga oczyścić wątrobę i jelita, neutralizuje nieprzyjemny oddech,
- silne działania przeciw nowotworowe, ponieważ wiążąc się ze szkodliwymi substancjami ułatwia ich wydalanie,
- zielony barwnik roślin pomaga również przy wielu innych schorzeniach, np. anemii, reguluje ciśnienie tętnicze, powoduje szybszą przemianę materii przez co umożliwia szybsze i skuteczniejsze zrzucenie wagi, regeneruje tkanki i niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie organizmu, dodaje energii całemu organizmowi, poprawia funkcje serca, neutralizuje kwasy w mięśniach.
Najlepszymi źródłami chlorofilu są: natka pietruszki, lucerna, młode listki pszenicy i jęczmienia, pokrzywa, zielone części: brokuł, kalafior, rzepa, kalarepy, rzodkiewki, naci selera, a także szpinak, liście kapusty włoskiej, pekińskiej, rzeżucha i mniszek lekarski.
Aby wydobyć wszelkie dobrodziejstwa z warzyw i owoców, potrzebujesz do tego specjalnego sprzętu, jakim jest wolnoobrotowa wyciskarka, który sprawi, że wyciśniesz z warzyw i owoców wszystko to, co najlepsze.
Wyciskarka pozwala uzyskać dużo więcej soku niż popularne sokowirówki, które nie wydobywają skutecznie całego soku z miąższu, przez co część warzyw i owoców trafia do kosza. Warto mieć na uwadze, że wolnoobrotowa wyciskarka pozwala uzyskać dużo więcej soku, a co za tym idzie, więcej składników odżywczych. Odpady, które pozostają po wyciskaniu są niemal zupełnie suche, a więc prawie nic się nie zmarnuje.
ZASADY, O KTÓRYCH NALEŻY PAMIĘTAĆ PRZED PRZYGOTOWANIEM SOKU
- Najlepiej kupować sezonowe owoce i warzywa, wtedy możemy mieć pewność, że mają one zachowane wszystkie swoje wartości.
- Warto kupować warzywa i owoce, które oferowane są luzem, bowiem trudno jest ocenić, czy te zapakowane w pudełku, foli nie mają śladów psucia.
- Przed przygotowaniem soku należy dokładne umyć owoce/warzywa. Czynność tę należy wykonać pod bieżącą woda, która powinna być letnia, czyli nie zbyt zimna i nie za gorąca.
Owoce i warzywa, których skórka jest niejadalna, należy dokładnie obrać i usunąć z nich wszystkie nasiona i pestki.
DZIAŁANIE |
WARZYWA I OWOCE |
· usprawnienie pracy mózgu · pamięć, koncentracja |
dynia |
· obniżenie cholesterolu |
pomidor, por, groszek |
· usprawnienie krążenia krwi · uszczelnienie naczyń krwionośnych |
pietruszka, burak, skrzyp polny, seler naciowy |
· obniżenie ciśnienia |
seler naciowy |
· wzmocnienie odporności |
marchew, rzepa, brukselka, pokrzywa, papryka, por |
· obniżenie cukru we krwi · cukrzyca |
kapusta, pokrzywa |
· zgaga |
brokuł |
· uczucie pieczenia w żołądku |
brokuł, rzodkiewka |
· walka z rakiem |
zielone, pietruszka, kalafior, boćwina, por |
· oczyszczanie stawów |
pomarańcza, zielone |
· bóle stawów i reumatyzm |
burak |
· wrzody żołądka |
kapusta |
· grzybica i stany zapalne |
kapusta włoska, szczypior |
· działanie bakteriobójcze |
pokrzywa |
· odchudzanie |
seler korzeń, sałata, ogórek, winogron, zielone |
· nerki i układ moczowy |
koper, pomidor |
· wzrok |
marchew |
· oczyszczanie wątroby |
sałata zielona |
· oczyszczanie trzustki |
pokrzywa, zielone |
· nieżyt dróg oddechowych |
jagody |
· katar · kaszel · grypa |
burak |
· układ krążenia |
burak, pomidor, seler nać, pietruszka, por, kukurydza, groszek |
· układ pokarmowy |
brokuł, kalafior, pietruszka, rzodkiewka, dynia, sałata |
· układ odpornościowy |
marchew, papryka, rzepa, brukselka |
· wątroba |
sałata, zielone |
· stawy |
pomarańcza, ogórek, zielone |
· skóra |
burak, marchew, szpinak, rzeżucha |
· żołądek |
boćwina |
To bogate źródło kwercetyny oraz flawonoidu, który spowalnia proces trawienia węglowodanów, co przyczynia się do dłuższego zachowania energii. Wpływa także na właściwy poziom cukru we krwi. |
To bogate źródło witaminy C, naturalnej energii oraz witaminy B. Pozytywnie wpływa na układ trawienny, a także poprawia układ krążenia krwi. |
Naturalne zastrzyk energii, bowiem zawiera dużo witaminy C. Pozwala na utrzymanie właściwego poziomu cukru, ponieważ zawiera niski indeks glikemiczny. Kiwi daje poczucie sytości. |
Pozytywnie wpływa na układ trawienny, ponieważ silny aromat mięty pobudza gruczoły ślinowe, co uwalnia enzymy trawienne. |
Pozwala utrzymać właściwe ciśnienie krwi i daje poczucie sytości, ponieważ zawiera bardzo dużo potasu. Mango ma też mnóstwo enzymów odpowiadających za rozkład białek, co sprzyja trawieniu. |
Zawiera bardzo dużo wartościowych kwasów tłuszczowych, które stanowią ochronę dla serca i stawów. Jeśli chcemy, aby nasz sok nabrał aksamitnej konsystencji, to awokado jest idealnym produktem, aby to uczynić. |
Bogate źródło beta-karotenu, witaminy A, wapnia oraz karotenoidów. Daje poczucie sytości, ponieważ zawiera dużo błonnika. |
Pamiętaj, im pataty mają ciemniejszy miąższ, tym więcej zawierają czynnych substancji roślinnych, które są bardzo cenne dla naszego organizmu. Pataty pomagają stabilizować poziom cukru we krwi, ponieważ zawierają dużo dobrych węglowodanów. |
Czerwone i czarne winogrona zawierają mangan, który pomaga regulować poziom cukru we krwi. Mimo swojej słodkości, zawierają niski indeks glikemiczny. |
Zawierają dużo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Pamiętaj, przed wyciskaniem należy orzechy najpierw namoczyć w wodzie, a dopiero potem wrzucić do wyciskarki, która zrobi z nich gęste mleko. |
Zawiera bardzo dużo wapnia oraz błonnika, który daje uczucie sytości. Boćwina poprawia również krążenie krwi. |
Jest bogatym źródłem witaminy C, która korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy. Wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek. |
Zawierają dużo witaminy C i potasu, co korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pomaga chronić organizm przed infekcjami. |
Są bogate w przeciwutleniacze, które wspomagają pamięć. Zawierają również flawonoidy, które mają działanie antynowotworowe, a także wspomagają pracę serca. |
Są bogate w witaminę A i C, które korzystnie wpływają na układ odpornościowy, a także zapobiegają infekcjom. |
Są bogatym źródłem witaminy A, beta-karotenu oraz karotenoidów. Korzystnie wpływa na wzrok, ale także badania dowodzą, że zmniejszają także ryzyko zachorowań na nowotwór i artretyzm. |
Ma właściwości rozluźniające i łagodzące. Pobudza pracę układu pokarmowego, co sprzyja usuwaniu zalegających w organizmie toksyn. |
Jest to naturalny środek bakteriobójczy. Ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu. Kwasy zawarte w pomidorach wspomagają działanie wątroby, która odgrywa ważną rolę w organizmie. |
Ma właściwości moczopędne, wspomaga wydalanie toksyn z organizmu. Zawiera dużą zawartość elektrolitów, dzięki czemu odpowiednio nawadnia organizm. Dodanie wody kokosowej do soków zapewnia im subtelną słodycz. |
Składają się prawie z 90% wody, zawierają bardzo dużo składników odżywczych, a jednocześnie bardzo mało kalorii. Arbuzy mają działanie przeciwutleniające, są bogatym źródłem witaminy C.
Melony natomiast zawierają bardzo dużo witaminy A, B i C, a także potasu.
|