Dzielimy się z wami naszymi ulubionymi, sprawdzonymi przepisami na upalne dni - idealne aby ochłodzić chwilę i nie wymagające długiej pracy!


1. Lody arbuzowe z dodatkiem kokosa i miodu

Czas wykonania: 2 minuta

Składniki:

- arbuz: 700g miąższ, pokrojony na kawałki, zamrożony, 
- kokos: 120g, pokrojony na kawałki, zamrożony,
- mleko kokosowe: 100ml, 
- woda kokosowa: 100ml,
- miód kwiatowy: 50g, 
- sok z limonki: 15g, 
- skórka z limonki: z 1 szt.


Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 93kcal
Węglowodany: 10,88g
Białko: 0,99g
Tłuszcze: 5,54g


Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego wkładamy zamrożonego arbuza pokrojonego na kawałki, kokosa pokrojonego na kawałki oraz skórkę z limonki.

Krok 2. Program - czas: 50 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 9.

Krok 3. Składniki zgarniamy na dno naczynia za pomocą łopatki. Dodajemy mleko kokosowe, wodę kokosową, miód kwiatowy oraz sok z limonki.

Krok 4. Program - czas: 50 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 10.

Krok 5. Lody są już gotowe. Podajemy je bezpośrednio po przygotowaniu.

Krok 6. Lody można podawać w pucharkach udekorowanych świeżą miętą.

Krok 7. Gotowe, smacznego!



2. Orzeźwiający drink bezalkoholowy


Czas wykonania: 1 minuta

Składniki:

- sok grejpfrutowy: 140ml, 
- sok pomarańczowy: 70ml,
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny: 70ml,
- woda mineralna gazowana: 220ml,
- cukier puder: 60g,
- kostki lodu: 500g,
- liście mięty: do dekoracji


Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 60kcal
Węglowodany: 14,92g
Białko: 0,37g
Tłuszcze: 0,04g


Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego wlewamy sok grejpfrutowy, sok pomarańczowy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wodę mineralną gazowaną oraz dodajemy cukier puder.

Krok 2. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 1.

Krok 3. Dodajemy kostki lodu.

Krok 4. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 1.

Krok 5. Przygotowany napój rozlewamy do wysokich szklanek i dekorujemy listkami mięty.

Krok 6. Gotowe!




3. Chłodnik ze świeżych ogórków

Czas wykonania: 1 minuta

Składniki:

- ogórki szklarniowe 150 g
- awokado 240 g
- koperek 15 g
- czosnek 3 ząbki
- jogurt naturalny 600 g
- woda 55 ml
- sok z cytryny 7 g
- sól 3/4 łyżeczki
- pieprz, szczypta


Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 78 kcal
Węglowodany: 6,08 g
Białko: 3,22 g
Tłuszcze: 4,92 g

Wykonanie:

Krok 1. Ogórki szklarniowe obieramy, kroimy na kawałki i wyjmujemy gniazda nasienne. Awokado obieramy i kroimy na kawałki.

Krok 2. Do naczynia miksującego dodajemy awokado, koperek i czosnek.

Krok 3. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7,5.

Krok 4. Składniki zgarniamy na dno naczynia miksującego.

Krok 5. Dodajemy ogórki szklarniowe

Krok 6. Program - czas: 12 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 6,5.

Krok 7. Dodajemy jogurt naturalny, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz. Podczas mieszania nakładamy koszyczek na pokrywę naczynia miksującego.

Krok 8. Program - czas: 35 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4,5.

Krok 9. Przygotowany chłodnik schładzamy w lodówce przez ok. 40 minut. Krok 10. Gotowe, smacznego!




4. Sałatka na grilla

Czas wykonania: 1 minuta

Składniki:

- mieszanka sałat 250 g
- oliwa z oliwek 40 g
- czosnek 2 ząbki
- musztarda 2 łyżeczki
- sok z cytryny 15 g
- miód (płynny) 1 łyżeczka
- sól: szczypta
- pieprz czarny: szczypta


Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 134 kcal
Węglowodany: 5,61 g
Białko: 1,41 g
Tłuszcze: 11,74 g


Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek

Krok 2. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7,5.

Krok 3. Za pomocą łopatki zgarniamy czosnek na dno naczynia.

Krok 4. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki.

Krok 5. Program - czas: 15 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.

Krok 6. Mieszankę ulubionych sałat podajemy z przygotowanym sosem, najlepiej tuż przed posiłkiem.

Krok 7. Gotowe! Smacznego!