Dzielimy się z wami naszymi ulubionymi, sprawdzonymi przepisami na upalne dni - idealne aby ochłodzić chwilę i nie wymagające długiej pracy!
1. Lody arbuzowe z dodatkiem kokosa i miodu
Czas wykonania: 2 minuta
Składniki:
- arbuz: 700g miąższ, pokrojony na kawałki, zamrożony,
- kokos: 120g, pokrojony na kawałki, zamrożony,
- mleko kokosowe: 100ml,
- woda kokosowa: 100ml,
- miód kwiatowy: 50g,
- sok z limonki: 15g,
- skórka z limonki: z 1 szt.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 93kcal
Węglowodany: 10,88g
Białko: 0,99g
Tłuszcze: 5,54g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego wkładamy zamrożonego arbuza pokrojonego na kawałki, kokosa pokrojonego na kawałki oraz skórkę z limonki.
Krok 2. Program - czas: 50 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 9.
Krok 3. Składniki zgarniamy na dno naczynia za pomocą łopatki. Dodajemy mleko kokosowe, wodę kokosową, miód kwiatowy oraz sok z limonki.
Krok 4. Program - czas: 50 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 10.
Krok 5. Lody są już gotowe. Podajemy je bezpośrednio po przygotowaniu.
Krok 6. Lody można podawać w pucharkach udekorowanych świeżą miętą.
Krok 7. Gotowe, smacznego!
2. Orzeźwiający drink bezalkoholowy
Czas wykonania: 1 minuta
Składniki:
- sok grejpfrutowy: 140ml,
- sok pomarańczowy: 70ml,
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny: 70ml,
- woda mineralna gazowana: 220ml,
- cukier puder: 60g,
- kostki lodu: 500g,
- liście mięty: do dekoracji
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 60kcal
Węglowodany: 14,92g
Białko: 0,37g
Tłuszcze: 0,04g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego wlewamy sok grejpfrutowy, sok pomarańczowy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wodę mineralną gazowaną oraz dodajemy cukier puder.
Krok 2. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 1.
Krok 3. Dodajemy kostki lodu.
Krok 4. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 1.
Krok 5. Przygotowany napój rozlewamy do wysokich szklanek i dekorujemy listkami mięty.
Krok 6. Gotowe!
3. Chłodnik ze świeżych ogórków
Czas wykonania: 1 minuta
Składniki:
- ogórki szklarniowe 150 g
- awokado 240 g
- koperek 15 g
- czosnek 3 ząbki
- jogurt naturalny 600 g
- woda 55 ml
- sok z cytryny 7 g
- sól 3/4 łyżeczki
- pieprz, szczypta
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 78 kcal
Węglowodany: 6,08 g
Białko: 3,22 g
Tłuszcze: 4,92 g
Wykonanie:
Krok 1. Ogórki szklarniowe obieramy, kroimy na kawałki i wyjmujemy gniazda nasienne. Awokado obieramy i kroimy na kawałki.
Krok 2. Do naczynia miksującego dodajemy awokado, koperek i czosnek.
Krok 3. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7,5.
Krok 4. Składniki zgarniamy na dno naczynia miksującego.
Krok 5. Dodajemy ogórki szklarniowe
Krok 6. Program - czas: 12 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 6,5.
Krok 7. Dodajemy jogurt naturalny, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz. Podczas mieszania nakładamy koszyczek na pokrywę naczynia miksującego.
Krok 8. Program - czas: 35 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4,5.
Krok 9. Przygotowany chłodnik schładzamy w lodówce przez ok. 40 minut. Krok 10. Gotowe, smacznego!
4. Sałatka na grilla
Czas wykonania: 1 minuta
Składniki:
- mieszanka sałat 250 g
- oliwa z oliwek 40 g
- czosnek 2 ząbki
- musztarda 2 łyżeczki
- sok z cytryny 15 g
- miód (płynny) 1 łyżeczka
- sól: szczypta
- pieprz czarny: szczypta
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 134 kcal
Węglowodany: 5,61 g
Białko: 1,41 g
Tłuszcze: 11,74 g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek
Krok 2. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7,5.
Krok 3. Za pomocą łopatki zgarniamy czosnek na dno naczynia.
Krok 4. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
Krok 5. Program - czas: 15 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.
Krok 6. Mieszankę ulubionych sałat podajemy z przygotowanym sosem, najlepiej tuż przed posiłkiem.
Krok 7. Gotowe! Smacznego!