Rosnąca świadomość zdrowotna sprawia, że coraz więcej osób rezygnuje z picia sklepowych soków w kartonach. Zamiast tego decydują się na zakup wielofunkcyjnego urządzenia pozwalającego na samodzielne przygotowywanie zdrowych napojów w domu. Jeszcze do niedawna w tym celu używano głównie sokowirówek. Obecnie natomiast ich miejsce powoli zajmują wyciskarki wolnoobrotowe. Jeśli właśnie zastanawiasz się, w które z tych urządzeń warto zainwestować, jesteś we właściwym miejscu. Specjalnie dla Ciebie sprawdziliśmy, co lepiej wybrać: sokowirówkę czy nowoczesny automat wyciskający.
Czym jest i jak działa sokowirówka?
Tego rodzaju urządzenie pracuje na wysokich obrotach, a jego zasada działania polega na pocięciu i rozdrobnieniu wrzuconych składników na gładką, wodnistą konsystencję. Sokowirówka pozwala uzyskać dużo soku w krótkim czasie i to jest chyba największą jej zaletą. Napój nie ma jednak zbyt wielu wartości odżywczych. Dzieje się tak dlatego, że maszyna odsącza jedynie część soku, natomiast reszta pozostaje w miąższu owoców, który trafia do odpadów. Na rynku można nabyć sokowirówki mechaniczne, elektryczne, a także dedykowane do owoców cytrusowych. Jeśli wiesz, że z takiego urządzenia będziesz korzystać sporadycznie, nie musisz za nie przepłacać, a wybrać tańszy model. Dobrym pomysłem będzie też inwestycja w robot kuchenny z sokowirówką, funkcją gotowania, mielenia mięsa, tarcia ziemniaków, czy wyrabiania ciasta drożdżowego. Dzięki temu przy pomocy jednego urządzenia przygotujesz nie tylko sok, ale też obiad lub deser.
Wyciskarka do soków – czy wolniej rzeczywiście znaczy lepiej?
Wprawdzie niektóre wieloczynnościowe roboty kuchenne mają funkcję wyciskania soków, ale na ogół dają one możliwość przygotowywania koktajli z miękkich owoców, takich jak pomarańcze czy grejpfruty. Jeśli chcesz wzbogacić swoją codzienną dietę w pełnowartościowe soki warzywno-owocowe, wówczas warto rozważyć zakup automatu wyciskającego, takiego jak np. wyciskarka wolnoobrotowa COBBO s5000. To nowoczesne urządzenie pracuje na zasadzie powolnego wyciskania, pozwalając na przyrządzanie napojów z wszelkiego rodzaju owoców, warzyw, a także ze świeżo zebranych liści ziół oraz surowców włóknistych, jak np. trawa pszeniczna. W odróżnieniu od tradycyjnej wyciskarki automat gwarantuje maksymalne wykorzystanie produktów, a otrzymywane soki cechują się bogactwem enzymów, witamin, minerałów, flawonoidów i wielu innych korzystnych dla zdrowia substancji. Nie ulegają też szybkiemu rozwarstwieniu. Ogromną zaletą maszyny jest fakt, że w trakcie pracy nie generuje wysokiej temperatury, dlatego nie niszczy składników odżywczych zawartych w owocach i warzywach.
Sokowirówka czy wyciskarka – które urządzenie wybrać?
Zanim dokonasz ostatecznego wyboru, koniecznie zastanów się, z jakich owoców i warzyw najczęściej będziesz przyrządzać sok. Zarówno sokowirówka, jak i automat wyciskający doskonale poradzą sobie z twardymi produktami, takimi jak marchewka, buraki czy jabłka. Jeśli jednak zależy Ci na przygotowywaniu napojów np. ze szpinaku, natki pietruszki lub selera naciowego, o wiele lepszym wyborem będzie wyciskarka wolnoobrotowa. Tego typu urządzenie pozwoli Ci uzyskać gęstszy i bardziej wartościowy sok, z możliwością przechowywania go do 2, a nawet 3 dni. Koktajle otrzymywane przy pomocy sokowirówki są natomiast bardziej wodniste i przeznaczone do natychmiastowego spożycia.
Podsumowanie
Nie da się ukryć, że nowoczesne automaty wolnoobrotowe pod wieloma względami przewyższają sokowirówki. Nie generują wysokiej temperatury, doskonale wyciskając sok z owoców, warzyw i ziół, a także zapewniając maksymalne wykorzystanie produktów. Jeśli wciąż nie wiesz, po które urządzenie sięgnąć, z pomocą przyjdą Ci prezentacje domowe robotów kuchennych i wyciskarek organizowane przez Cobbo.pl. Dzięki takiej usłudze w zaciszu własnego domu będziesz mógł samodzielnie przetestować interesujący Cię automat i przekonać się o jego skuteczności, nie kupując tym samym niesprawdzonego sprzętu.