Zapiekanka serowo-ziemniaczana
Czas wykonania: 11 minut

Składniki:

- ser gouda: 160g, pokrojony na kawałki,
- ziemniaki: 800g, pokrojone na kawałki,
- śmietanka 30%: 50g,
- mleko: 150g,
- sól: łyżeczka,
- pieprz: 1/2 łyżeczki,
- gałka muszkatołowa: szczypta,
- szczypiorek: do podania,
- masło: ilość do natłuszczenia formy.


Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 254kcal
Węglowodany: 13,26g
Białko: 5,35g
Tłuszcze: 5,35g.


Wykonanie:

Krok 1. Naczynie żaroodporne 30cm x 25cm x 6cm natłuścić masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Krok 2. Do naczynia miksującego włożyć: ser gouda, pokrojony na kawałki.

Krok 3. Program - czas: 10s, temperatura: 0°C, obroty: 6.

Krok 4. Rozdrobniony ser przełożyć do innego naczynia i odstawić.

Krok 5. Do czystego naczynia miksującego włożyć: ziemniaki, pokrojone na kawałki.

Krok 6. Program - czas: 4s, temperatura: 0°C, obroty: 5.

Krok 7. Dodać: śmietankę 30%, sól: łyżeczkę, pieprz: 1/2 łyżeczki, gałkę muszkatołową: szczyptę.

Krok 8. Program – czas: 10 min, temperatura: 100°C, obroty: 2.

Krok 9. Masę przełożyć do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego i posypać rozdrobnionym serem.

Krok 10. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 11. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane świeżym szczypiorkiem.

Krok 12. Gotowe, Smacznego.




Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.