Zapiekanka serowo-ziemniaczana
Czas wykonania: 11 minut
Składniki:
- ser gouda: 160g, pokrojony na kawałki,
- ziemniaki: 800g, pokrojone na kawałki,
- śmietanka 30%: 50g,
- mleko: 150g,
- sól: łyżeczka,
- pieprz: 1/2 łyżeczki,
- gałka muszkatołowa: szczypta,
- szczypiorek: do podania,
- masło: ilość do natłuszczenia formy.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 254kcal
Węglowodany: 13,26g
Białko: 5,35g
Tłuszcze: 5,35g.
Wykonanie:
Krok 1. Naczynie żaroodporne 30cm x 25cm x 6cm natłuścić masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Krok 2. Do naczynia miksującego włożyć: ser gouda, pokrojony na kawałki.
Krok 3. Program - czas: 10s, temperatura: 0°C, obroty: 6.
Krok 4. Rozdrobniony ser przełożyć do innego naczynia i odstawić.
Krok 5. Do czystego naczynia miksującego włożyć: ziemniaki, pokrojone na kawałki.
Krok 6. Program - czas: 4s, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 7. Dodać: śmietankę 30%, sól: łyżeczkę, pieprz: 1/2 łyżeczki, gałkę muszkatołową: szczyptę.
Krok 8. Program – czas: 10 min, temperatura: 100°C, obroty: 2.
Krok 9. Masę przełożyć do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego i posypać rozdrobnionym serem.
Krok 10. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 11. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane świeżym szczypiorkiem.
Krok 12. Gotowe, Smacznego.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 11 minut
Składniki:
- ser gouda: 160g, pokrojony na kawałki,
- ziemniaki: 800g, pokrojone na kawałki,
- śmietanka 30%: 50g,
- mleko: 150g,
- sól: łyżeczka,
- pieprz: 1/2 łyżeczki,
- gałka muszkatołowa: szczypta,
- szczypiorek: do podania,
- masło: ilość do natłuszczenia formy.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 254kcal
Węglowodany: 13,26g
Białko: 5,35g
Tłuszcze: 5,35g.
Wykonanie:
Krok 1. Naczynie żaroodporne 30cm x 25cm x 6cm natłuścić masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Krok 2. Do naczynia miksującego włożyć: ser gouda, pokrojony na kawałki.
Krok 3. Program - czas: 10s, temperatura: 0°C, obroty: 6.
Krok 4. Rozdrobniony ser przełożyć do innego naczynia i odstawić.
Krok 5. Do czystego naczynia miksującego włożyć: ziemniaki, pokrojone na kawałki.
Krok 6. Program - czas: 4s, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 7. Dodać: śmietankę 30%, sól: łyżeczkę, pieprz: 1/2 łyżeczki, gałkę muszkatołową: szczyptę.
Krok 8. Program – czas: 10 min, temperatura: 100°C, obroty: 2.
Krok 9. Masę przełożyć do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego i posypać rozdrobnionym serem.
Krok 10. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 11. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane świeżym szczypiorkiem.
Krok 12. Gotowe, Smacznego.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.