Zapiekanka z mięsa wołowego
Czas wykonania: 5 minut

Składniki:
-cebula czerwona: 100g, pokrojona w ćwiartki, 
-czosnek: 3 ząbki, 
-wołowina: 670g, pokrojona w kostkę, 
-jajko: 1 szt. 
-sok z cytryny: 20ml,
-przecier pomidorowy: 30g, 
-płatki owsiane: 50g, 
-sól: do smaku, 
-pieprz czarny mielony: do smaku, 
-soczewica z puszki: 200g, 
-natka pietruszki: 3 łyżki

Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 173kcal
Węglowodany: 4,44g 
Białko: 13,24g 
Tłuszcze: 11,19g

Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę czerwoną pokrojoną w ćwiartki, czosnek, oraz wołowinę pokrojoną w kostkę.
Krok 2. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7.
Krok 3. Dodajemy jajko, soczewicę z puszki, sok z cytryny, przecier pomidorowy, płatki owsiane, sól i pieprz czarny mielony.
Krok 4. Program - czas: 1 minuta i 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 6.
Krok 5. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i wykładamy je papierem do pieczenia. Krok 6. Wykładamy na papier masę mięsną i delitaknie dociskamy ją palcami. Teraz umieszczamy ją w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy przez 30 minut w 200°C.
Krok 7. Po upieczeniu wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i posypujemy natką pietruszki.
Krok 8. Gotowe, smacznego!


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.