Ziołowy kurczak z sosem pomidorowo-paprykowym i warzywami na parze
Czas wykonania: 21 min.
-podwójna pierś z kurczaka (600g),
-brokuł: 150g (różyczki),
-kalafior: 150g (różyczki),
-cebula: 1 szt.,
-ząbek czosnku: 3 szt.,
-oliwa: 2 łyżki,
-masło: 2 łyżeczki,
-bulion drobiowy: 400g,
-śmietanka 30%: 100g,
-pomidory bez skórki: 2szt. (duże),
-czerwona papryka: 1 szt. (pokrojona w kostkę),
-słodka papryka: 1 łyżeczka,
-ostra papryka: 1/2 łyżeczki,
-gałązka świeżej bazylii: 2 szt. (tylko listki),
-dowolne zioła (tymianek, oregano, bazylia, majeranek).
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 58kcal
Węglowodany: 4,54g
Białko: 4,98g
Tłuszcze: 2,51g
Wykonanie:
Krok 1. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na 6-8cm słupki, posypujemy dowolnymi ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Krok 2. Do naczynia miksującego wkładamy: ząbek czosnku: 2 szt., cebulę: 1 szt.. Krok 3. Program - czas: 10s, temperatura: 0°C, obroty: 8.
Krok 4. Zgarniamy łopatką na dno naczynia.
Krok 5. Dodajemy: masło: 2 łyżeczki, oliwę: 2 łyżki.
Krok 6. Program - czas: 2min30s, temperatura: 95°C, obroty: 1,5.
Krok 7. Dolewamy bulion: 400g.
Krok 8. W dolnym koszu naczynia parowego układamy mięso 300g (można obłożyć świeżymi ziołami), tak aby były odsłonięte dziurki, w górnym układamy mięso 300g a na wierz brokuł, kalafior (po 150g), tak oby były odsłonięte perforacje racy.
Krok 9. Program - czas: 25min, temperatura: 120°C, obroty: 1.
Krok 10. Zdejmujemy z dzbanka naczynie parowe i odkładamy na bok.
Krok 11. Do naczynia miksującego dodajemy: pokrojoną paprykę, pomidory bez skórki: 2 szt., słodką paprykę: 1 łyżeczka, ostrą paprykę: 1/2 łyżeczki, świeże listki bazylii.
Krok 12. Włożyć miarkę (otwartą częścią ku górze!) w otwór pokrywy naczynia miksującego.
Krok 13. Program - czas: 10s, temperatura: 0°C, obroty: 10.
Krok 14. Włożyć miarkę (otwartą częścią ku górze!) w otwór pokrywy naczynia miksującego.
Krok 15. Program - czas: 3min, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 16. Dodajemy: śmietanę 30%: 100g.
Krok 17. Program - czas: 3min, temperatura: 100°C, obroty: 2.
Krok 18. Mięso z warzywami przekładamy na talerz, polewamy gorącym sosem. Krok 19. Serwujemy z ugotowanym osobno ryżem, makaronem, kaszą, ziemniakami oraz surówką. Smacznego!
Smacznego!
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.