Składniki:

- 600g mięsa wołowego na zrazy
- szczypta soli, pieprzu, tymianku
- 200g papryki czerwonej pokrojonej w kostkę 
- 80g cebulu pokrojonej w piórka
- 100g pieczarek, przekrojonych na pół
- 15g mąki pszennej
- 900g wody
- 150g czerwonego wina wytrawnego
- 2 kostki bulionu wołowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżki papryki ostrej
- 80g śmietany kwaśnej 18%

Wykonanie: 

1. Mięso pokroić na 6 plastrów, rozbić tłuczkiem i przyprawić solą oraz pieprzem.
2. Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, cebulę, paprykę. Nastawić urządzenie na 5s, prędkość 5.
3. Otrzymaną masę rozłożyć na plastrach mięsa, zawinąć w rolady, spiąć wykałaczkami i ulożuć na dwóch poziomach naczynia parowego.
4. Niewykorzystany farsz pozostawić w maczyniu miksującym.
5. Dodać wodę, wino, kostki bulionu wołowego, czosnek, przecier pomidorowy, tymianek, paprykę słodką, paprykę ostrą.
6. Naczynie parowe wypełnione zrazami nałożyć na urządzenie. Zaprogramować urządzenie na 60min. temp. 120 °C, prędkość 1.
7. Zdjąć naczynie parowe ze zrazami. Do naczynia miksującego dodać śmietanę, mąke. Ustawić urządzenie na 20s., prędkość 5.
8. Miarką przykryć otwór w pokrywie naczynia miksującego.
9. Zaprogramować urządzenie na 3 min., temp. 100 °C, prędkość 2.
10. Gotowym sosem polać zrazy.