Zupa krem z bobu (przepis bezglutenowy)
Czas wykonania: 39 minut

Składniki (4 porcje):

- 1000ml wody
- 700ml bulionu warzywnego
- 500g świeżego lub mrożonego bobu
- 150g ziemniaków
- 50g cebuli
- 30g masła
- 2 łyżki śmietany naturalnej 18%
- 20g natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 42kcal
- węglowodany: 5,78g
- białko: 1,78g
- tłuszcze: 1,43g

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wlewamy wodę, a następnie nakładamy miarkę. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 100°C, obroty: 1. Wkładamy obrany bób, cukier, sól. Gotujemy bez użycia miarki. Program - czas: 20 minut, temperatura: 90°C, obroty: -1. Wykładamy bób na koszyczek aby odsączyć go z wody. Do suchego i wychłodzonego naczynia miksującego wkładamy cebulę przekrojoną na pół oraz czosnek. Nakładamy miarkę. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty:7. Dodajemy masło, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz odsączony bób. Program - czas: 2 minuty, temperatura: 90°C, obroty: -1. Dodajemy bulion warzywny. Program - czas: 15 minut, temperatura: 90°C, obroty: -1. Dodajemy śmietanę naturalną. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 2. Ponownie mocujemy miarkę i uruchamiamy ostatni program - czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7. Zupę dekorujemy posiekaną pietruszką i gotowe!

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo ThermoPlus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.