Zupa krem z dyni z pestkami słonecznika (przepis bezglutenowy)
Czas wykonania: 23 minuty

Składniki:

- 1200g dyni Hokkaido
- 500ml wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 15g oliwy z oliwek
- 5 łyżeczek pestek słonecznika
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki świeżej lub suszonej pietruszki
- 2 łyżki bezglutenowego bulionu warzywnego
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka uniwersalnej bezglutenowej przyprawy
- 2 szczypty czarnego lub białego pieprzu
- szczypta suszonego mielonego imbiru (lub kawałek świeżego)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki papryki chili
- sól do smaku

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 51kcal
- węglowodany: 5,05g
- białko: 1,95g
- tłuszcze: 1,57g

Wykonanie:

Dynię przekrawamy i wyjmujemy pestki. Do naczynia miksującego wkładamy ząbek czosnku oraz cebulę pokrojoną w ćwiartki. Program - czas: 5 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5. Dodajemy oliwę z oliwek. Program - czas: 3 minuty i 30 sekund, temperatura: 70°C, obroty: 2. Dodajemy dynię. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5. Dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem mleka kokosowego. Program - czas: 17 minut, temperatura: 100°C, obroty: 2. Dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy zupę do smaku. Program - czas: 2 minuty i 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7. Wlewamy zupę do talerza, posypujemy słonecznikiem i ewentualnie polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego!

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo ThermoPlus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.