Składniki:

60 gram galangalu pokrojonego w plastry
1 ząbek czosnku
120 gram boczniaków pokrojonych w paski
1200 gram mleka kokosowego
300 gram bulionu warzywnego
60 gram zielonej pasty curry
80 gram szalotki pokrojonej w piórka
6 szt. liści limonki kaffir
10 gram soku z limonki
400 gram krewetka Black Tiger obranych z pancerzy
szczypta pieprzu i soli
5 gram sosu rybnego
10 gram soku z limonki
1 papryczka chili, usunąć gniazdo i pokroić.

Wykonanie:

Do naczynia miksującego włożyć czosnek i rozdrobnić 5sek/obr7. Dodać galangal, boczniaki, bulion oraz połowę mleka kokosowego i zagotować 11:40/100 °C/obr-1. Dodać pozostałe mleko, pastę curry,chili, szalotkę i liście kaffir , gotować 12min/100 °C/obr-0,5. Dodać krewetki, przyprawy i sos rybny. Zagotować 3:40min/90 °C/obr-0,5. Podawać skropione sokiem z limonki i posypane kolendrą.
Smacznego i miłego dnia życzy Team Cobbo