Zupa z kurczakiem i przyprawą gyros
Czas wykonania: 30 minut

Składniki:

-filet z kurczaka: 300g, pokrojony w 2 cm kostkę,
-papryka żółta: 1 szt. pokrojona na kwałki,
-papryka czerwona: 1 szt. pokrojona na kawałki,
-ser żółty: 80g, pokrojony w kostkę,
-papryczka chilli: 1 szt. bez pestek, pokrojona na kawałki,
-cebula: 1 szt. pokrojona w ćwiartki,
-czosnek: 2 szt.
-ziemniaki: 220g, pokrojone w kostkę,
-pomidory z puszki krojone: 400g,
-olej: 35g,
-przyprawa gyros: 3 łyżeczki,
-zioła prowansalskie: 2 łyżeczki,
-sól: pół łyżeczki,
-pieprz czarny mielony: szczypta,
-kostka bulionu warzywnego 1 szt.
-śmietana 30%: 200g,
-kukurydza z puszki: 150g,
-woda: 500g.



Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 86kcal
Węglowodany: 5,05g
Białko: 4,64g
Tłuszcze: 5,39g.

Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego wrzucić: ser żółty: 80g, pokrojony w kostkę.

Krok 2. Włożyć miarkę (otwartą częścią ku górze!) w otwór pokrywy naczynia miksującego.

Krok 3. Program - czas: 12s, temperatura: 0°C, obroty: 7.5.

Krok 4. Rozdrobniony ser przełożyć do miseczki.

Krok 5. Do czystego naczynia miksującego wlać: olej: 35g, dodać: cebulę: 1 szt. pokrojoną na kawałki, czosnek: 2 ząbki, papryczkę chili: 1 szt. bez pestek, pokrojoną na kawałki.

Krok 6. Program - czas: 5s, temperatura: 0°C, obroty: 5.5.

Krok 7. Zgarnąć składniki na dno naczynia.

Krok 8. Włożyć miarkę (otwartą częścią ku górze!) w otwór pokrywy naczynia miksującego.

Krok 9. Program - czas: 2min 40s, temperatura: 100°C, obroty: 1.5.

Krok 10. Dodać: paprykę żółtą: 1 szt. pokrojoną na kawałki, paprykę czerwoną: 1 szt. pokrojoną na kawałki, ziemniaki: 220g, pokrojone w kostkę.

Krok 11. Włożyć miarkę (otwartą częścią ku górze!) w otwór pokrywy naczynia miksującego.

Krok 12. Program - czas: 3s, temperatura: 0°C, obroty: 6.0.

Krok 13. Dodać: filet z kurczaka: 300g, piokrojony w 2 cm kostkę, pomidory z puszki: 400g, wodę: 500g, przyprawę gyros: 3 łyżeczki, zioła prowansalskie: 2 łyżeczki, sól: pół łyżeczki, pieprz czarny mielony: szczyptę, kostkę bulionu warzywnego 1 szt.

Krok 14. Włożyć miarkę (otwartą częścią ku górze!) w otwór pokrywy naczynia miksującego.

Krok 15. Program - czas: 25 minut i 30 sekund, temperatura: 100°C, obroty: -1.

Krok 16. Dodać: śmietanę 30%: 200g, kukurydzę z puszki: 150g.

Krok 17. Włożyć miarkę (otwartą częścią ku górze!) w otwór pokrywy naczynia miksującego.

Krok 18. Program - czas: 3min 20s, temperatura: 85°C, obroty: -0.5.

Krok 19. Zupa gotowa, podawać posypaną rozdrobnionym serem żółtym.

Krok 20. Smacznego.




Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.