Żurek
Czas wykonania: 29 minut
Składniki:
- cebula: 75g, przekrojona na pół,
- czosnek: 3 ząbki,
- olej: 20ml,
- boczek wędzony: 130g, pokrojony w kostkę,
- kiełbasa biała: 100g, pokrojona w krążki,
- woda: 700ml,
- ziemniaki: 200g, pokrojone w kostkę,
- kostka bulionu warzywnego: 2szt, pokruszone,
- liśc laurowy: 3 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- zakwas na żurek: 300ml,
- sól: do smaku,
- pieprz: do smaku,
- grzyby suszone: 5 szt, wcześniej namoczone,
- majeranek suszony: 2,5 łyżeczki,
- chrzan tarty: 1 łyżeczka,
- śmietana 18%: 50g.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 340kcal
Węglowodany: 13,5g
Białko: 8,9g
Tłuszcze: 29g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego włożyć: cebulę, czosnek. Dodać olej.
Krok 2. Program – czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5
Krok 3. Składniki za pomocą łopatki zgarnąć na dno naczynia.
Krok 4. Program – czas: 2 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 5. Dodać: boczek wędzony, kiełbasę białą.
Krok 6. Program – czas: 3 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 7. Dodać wodę, ziemniaki, 2 kostki bulionu warzywnego, pokruszone, liście laurowe: 3 szt. ziele angielskie: 3 szt.
Krok 8. Program – czas: 10 minut, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 9. Dodać: zakwas na żurek, sól, pieprz, grzyby suszone: 5 szt. wcześniej namoczone.
Krok 10. Program – czas: 10 minut, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 11. Dodać: majeranek suszony: 2,5 łyżeczki, chrzan tarty: 1 łyżeczkę, śmietanę 18%.
Krok 12. Program – czas: 3 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 29 minut
Składniki:
- cebula: 75g, przekrojona na pół,
- czosnek: 3 ząbki,
- olej: 20ml,
- boczek wędzony: 130g, pokrojony w kostkę,
- kiełbasa biała: 100g, pokrojona w krążki,
- woda: 700ml,
- ziemniaki: 200g, pokrojone w kostkę,
- kostka bulionu warzywnego: 2szt, pokruszone,
- liśc laurowy: 3 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- zakwas na żurek: 300ml,
- sól: do smaku,
- pieprz: do smaku,
- grzyby suszone: 5 szt, wcześniej namoczone,
- majeranek suszony: 2,5 łyżeczki,
- chrzan tarty: 1 łyżeczka,
- śmietana 18%: 50g.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 340kcal
Węglowodany: 13,5g
Białko: 8,9g
Tłuszcze: 29g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego włożyć: cebulę, czosnek. Dodać olej.
Krok 2. Program – czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5
Krok 3. Składniki za pomocą łopatki zgarnąć na dno naczynia.
Krok 4. Program – czas: 2 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 5. Dodać: boczek wędzony, kiełbasę białą.
Krok 6. Program – czas: 3 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 7. Dodać wodę, ziemniaki, 2 kostki bulionu warzywnego, pokruszone, liście laurowe: 3 szt. ziele angielskie: 3 szt.
Krok 8. Program – czas: 10 minut, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 9. Dodać: zakwas na żurek, sól, pieprz, grzyby suszone: 5 szt. wcześniej namoczone.
Krok 10. Program – czas: 10 minut, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 11. Dodać: majeranek suszony: 2,5 łyżeczki, chrzan tarty: 1 łyżeczkę, śmietanę 18%.
Krok 12. Program – czas: 3 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.