Żurek
Czas wykonania: 29 minut

Składniki:

- cebula: 75g, przekrojona na pół,
- czosnek: 3 ząbki,
- olej: 20ml,
- boczek wędzony: 130g, pokrojony w kostkę,
- kiełbasa biała: 100g, pokrojona w krążki,
- woda: 700ml,
- ziemniaki: 200g, pokrojone w kostkę,
- kostka bulionu warzywnego: 2szt, pokruszone,
- liśc laurowy: 3 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- zakwas na żurek: 300ml,
- sól: do smaku,
- pieprz: do smaku,
- grzyby suszone: 5 szt, wcześniej namoczone,
- majeranek suszony: 2,5 łyżeczki,
- chrzan tarty: 1 łyżeczka,
- śmietana 18%: 50g.

Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 340kcal
Węglowodany: 13,5g
Białko: 8,9g
Tłuszcze: 29g


Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego włożyć: cebulę, czosnek. Dodać olej.

Krok 2. Program – czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5

Krok 3. Składniki za pomocą łopatki zgarnąć na dno naczynia.

Krok 4. Program – czas: 2 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 1.

Krok 5. Dodać: boczek wędzony, kiełbasę białą.

Krok 6. Program – czas: 3 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 1.

Krok 7. Dodać wodę, ziemniaki, 2 kostki bulionu warzywnego, pokruszone, liście laurowe: 3 szt. ziele angielskie: 3 szt.

Krok 8. Program – czas: 10 minut, temperatura: 100°C, obroty: 1.

Krok 9. Dodać: zakwas na żurek, sól, pieprz, grzyby suszone: 5 szt. wcześniej namoczone.

Krok 10. Program – czas: 10 minut, temperatura: 100°C, obroty: 1.

Krok 11. Dodać: majeranek suszony: 2,5 łyżeczki, chrzan tarty: 1 łyżeczkę, śmietanę 18%.

Krok 12. Program – czas: 3 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 1.


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.